Kan ik tolwegen omzeilen?

Ga je deze zomer met de auto op vakantie en ga je richting het zuiden van Europa, dan is de kans vrij groot dat je langs de nodige tolwegen komt. Niet alleen kost je dit een hoop geld, maar sta je vaak ook tezamen met een hoop andere bestuurders te wachten voor de poort tot grote frustratie van de meeste mensen. Alleen dit als is voor velen een reden om met het vliegtuig op vakantie te gaan, alhoewel je daar ook te maken hebt met bepaalde regels. Stel dat je alleen met handbagage wilt vliegen, dan moet je je wel houden aan de regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Vaak is de maximale afmeting voor een handbagage koffer 55x35x25 centimeter. Ga je toch liever met de auto, maar wil je de tolwegen vermijden? Dat kan! Hoe, vertellen we je nu.

Alternatieve routes

Wanneer je met het hele gezin naar het prachtige italië afreist, dan is de kans vrij groot dat je tussen de 12 en 16 uur in de auto zit. Een beetje afhankelijk van hoe hard je mag en kunt rijden en ook het aantal stops. Stop je iedere twee uur, dan is de kans groot dat je er wat langer over doet. Vind je het niet erg om een flink stuk te moeten rijden en wil je ook liever geen tol betalen, dan is het nemen van een alternatieve route een optie om tol te vermijden.   In plaats van de snelste route te kiezen, kun je navigatiesystemen instellen om tolwegen te vermijden. Dit zorgt ervoor dat je langs een route wordt gestuurd waarbij je niet langs de tolpoorten komt. Op deze manier bespaar je niet alleen geld, maar krijg je ook de kans om pittoreske landschappen en interessante locaties te ontdekken. Houd er alleen wel rekening mee dat je door verschillende dorpjes rijdt en het zo kan zijn dat je enkele tientallen kilometers moet omrijden.

Kies voor lokale wegen

Net als dat je in Nederland op verschillende manieren van Enschede naar Amsterdam kunt rijden, kun je dit in het buitenland ook. Natuurlijk is het nemen van een tolweg veruit het snelst en efficiënt, maar kost het je wel geld. Lokale wegen bieden dan uitkomst. Het voordeel tegenwoordig, is dat je via verschillende apps op je telefoon gemakkelijk alternatieve routes kunt selecteren op basis van bijvoorbeeld de snelste route en dus ook het vermijden van tolwegen. Hoewel deze wegen vaak wel minder efficiënt zijn dan tolwegen, kunnen ze je wel helpen om de kosten te verminderen. Belangrijk is wel dat je weet dat deze route wat langer duurt en je dus later op de plaats van bestemming aankomt.

Openbaar vervoer

Als je echt wilt besparen op tol kosten en de stress van rijden wilt vermijden, is het openbaar vervoer een goede optie. Het is voor velen niet de meest voor de hand liggende optie, maar wel een optie die het overwegen waard is wanneer je bijvoorbeeld geen (geschikte) auto hebt of te maken hebt met een beperkt budget. Met een auto moet je niet alleen rekening houden met de kosten voor tol, maar ook de brandstofkosten wegen natuurlijk erg zwaar. Nu is het wel zo dat je binnen Europa vaak prima met zowel de trein als bus kunt reizen en ook de aansluitingen goed zijn geregeld. Het voordeel aan reizen per trein of bus is wel dat je vaak wat meer opbergruimte hebt, dus ook prima een wat grotere reistas kunt meenemen in plaats van een handbagage koffer.

Carpoolen

Ben je een echte reiziger, dan kun je er ook voor kiezen om te gaan carpoolen. Of dit nu dé manier is om ontspannen op vakantie te gaan, daar zijn de meningen over verdeeld, maar het kan wel. Het nadeel aan carpoolen is natuurlijk dat je afhankelijk bent van anderen en je dus ook niet weet hoe lang je reis uiteindelijk duurt. Je kunt dus beter gewoon met je eigen  auto gaan, zodat je helemaal zelf bepaald wanneer je stopt en wanneer je vertrekt.

AUTO HUREN?