10 tips om zuiniger te rijden

Zuinig rijden. We weten allemaal dat het verstandig is. Het is beter voor je motor, beter voor het milieu én beter voor je portemonnee. En wat dat laatste betreft: Hoge benzineprijzen en dieselprijzen zijn natuurlijk van alle tijden en het geklaag daarover ook. Het is voor ons Nederlanders één van de onderwerpen waar we het het meest over hebben op feestjes. Naast het weer natuurlijk. Maar nu de benzineprijs boven de 2 euro geklommen is het niet gek als we eens kijken hoe we ons brandstofverbruik wat omlaag kunnen brengen. Dus…. hierbij 10 tips om zuiniger te rijden!

1. Niet hard optrekken bij een koude motor

Hard optrekken is leuk. Zeker als je bij het stoplicht naast een auto staat waarvan je weet ‘dat je die kan hebben’. Het is alleen niet echt zuinig en al helemaal niet als de motor koud is. Vermijd hard optrekken dus tijdens de eerste kilometers.

2. Rem af op de motor

Als je het gas loslaat vermindert je auto snelheid. Rijd je in een moderne auto dan gebruikt deze geen brandstof als je het gas loslaat. Laat je auto dus uitrollen als het kan. Zo gebruik je minder vaak je rem en verminder je meteen slijtage aan je remblokken. En heb je een elektrische auto? Dan regenereert hij stroom en wordt de accu zelfs weer een beetje opgeladen als je de auto rustig laat uitrollen.

3. Rijd minder in de stad en files

Deze tip geldt niet voor elektrische auto’s. Als je met je benzineauto of dieselauto veel binnen de bebouwde kom en in de files rijdt, verbruik je tot 50% meer brandstof. Het is daarom belangrijk om het stadscentrum en drukte te vermijden als je geen hoog verbruik wilt.

4. Rijd met je ramen dicht

Wil je brandstof besparen? Rijd dan met je ramen gesloten. Op de snelweg kan een open raam of het schuifdak ervoor zorgen dat je tot 5% meer brandstof verbruikt omdat de aerodynamica van de auto wordt verstoord. Dus zet liever de ventilatie aan of als het echt warm is de airco.

5. Vul je tank niet helemaal

Als je een beetje een flinke auto hebt dan gaat er zo 70 liter in je tank. Dat is ongeveer het gewicht van een volwassen persoon. Als je de tank tot de rand vult, heb je dus meer gewicht mee te nemen en verbruik je dus meer brandstof. Vaker wat minder tanken levert dus een brandstofbesparing op.

6. Zet je motor uit

Sta je lang(er) stil? Bijvoorbeeld omdat je voor een open brug staat? Als je een moderne auto hebt dan stopt de motor meestal automatisch. Maar als hij stationair blijft draaien, zet dan de motor even uit. Dit levert meer op dan je denkt. Als je namelijk langer dan 20 seconden stilstaat, weegt de brandstof voor het starten niet meer op tegen wat je spaart door de motor te laten draaien. Heeft je auto een start-stop mechanisme? Zet die dan niet uit, maar je motor wel.

7. Zet stroomverbruikers uit

We willen je natuurlijk niet laten zweten in de zomer en kou laten lijden in de winter, maar er zitten een aantal grote stroomverbruikers in je auto. Zet de airconditioning uit als het niet nodig is, de ventilator mag best een standje lager en warme billen hebben is fijn maar meestal niet nodig. Al deze fijne accessoires werken op stroom en als je ze aan hebt staan dan moet de dynamo daarvoor zorgen. Deze geeft extra weerstand aan de motor die op zijn beurt weer harder moet werken. En dat kost… extra brandstof.

8. Kijk eens kritisch naar je banden

Ben je toe aan nieuwe banden? Banden zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het brandstofverbruik van je auto, vanwege de rolweerstand (de wrijving van de banden op de weg). Wees dus kritisch bij het uitzoeken van nieuwe banden.

9. Rijd minder hard

Open deur misschien maar het is gewoon zo. Hogere snelheid = hoger verbruik. Vooral boven de 100 km/u gaat het verbruik enorm omhoog, omdat je te maken krijgt met hogere luchtweerstand en rolweerstand. In een elektrische auto merk je het verschil helemaal goed.

10. Houd je banden op spanning

Rondrijden met lage bandenspanning staat gelijk aan een hoger brandstofverbruik. Zachte banden vragen namelijk meer energie dan harde banden, die beter rollen en uitrollen. Daarnaast slijten je banden minder snel als ze goed zijn opgepompt. Controleer de bandenspanning dus regelmatig.

AUTO HUREN?