Tolwegen Zwitserland

Op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel wordt daarnaast ook tol geheven.

Vignet Zwitserland

Voor auto’s en motoren met een maximaal (toegestaan) gewicht van 3500 kilogram die op de snelwegen van Zwitserland rijden dien je een Zwitsers vignet te hebben.

Voor een aanhanger met een totaalgewicht tot 3500 kilogram moet je een apart vignet hebben. Als hje dus een auto met caravan hebt dan moet je twee vignetten kopen. Dit geldt niet als je een motor met aanhanger heeft.

Als je een voertuig hebt van meer dan 3500 kilogram (bijvoorbeeld een zware camper) moet je de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen. Je dient je hiervoor te melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen. Bij niet bemande overgangen staan borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je verblijfsduur in Zwitserland.

Geldigheid vignet Zwitserland

Het Zwitsers vignet is één kalenderjaar geldig. De maand december voorafgaand aan dat jaar telt ook mee, net als de maand januari in de maand erna. Vignetten voor 2020 zijn dus geldig van 1 december 2020 t/m 31 januari 2022.

Prijs en verkrijgbaarheid vignet Zwitserland

Het Zwitserse tolvignet (2021) kost € 41,95 en is in Nederland te koop bij de ANWB winkels. Het vignet Zwitserland is ook aan de Zwitserse grens en de postkantoren en tankstations in Zwitserland. Bij de Zwitserse grens worden munten niet geaccepteerd en eventueel wisselgeld wordt in francs teruggegeven tegen een ongunstige koers. Het is verstandiger om het vignet met een creditcard te betalen of vooraf in Nederland te kopen.

Tolvignet Zwitserland bevestigen

  • Het vignet moet aan de binnenkant aan de linkerkant van de voorruit worden geplakt.
  • Op de motor moet het vignet goed zichtbaar geplakt worden, bijvoorbeeld op de benzinetank, op de kuip of op het windscherm.
  • Beschadigde vignetten zijn NIET geldig.
  • Bij aanhangers zonder voorruit moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk bereikbare plek worden aangebracht aan de linkerkant, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Als u al eerder een Zwitsers vignet op de voorruit heeft geplakt en dit jaar weer gaat, moet u het oude tolvignet verwijderen.
  • Als uw voorruit is gebroken en de kosten van het vignet niet door een verzekering worden gedekt, is een vervangend vignet van de Zwitserse douane verkrijgbaar. U moet hiervoor een stukje voorruit met het vignet, de factuur van de vervangen voorruit en een verklaring van de verzekeringsmaatschappij dat het vignet niet is vergoed, sturen naar:

Direction générale des douanes
Section Véhicules et redevances sur le trafic routier
Monbijoustrasse 40
CH-3003 Berne

Handig in Zwitserland

Ook in deze Europese landen moet je tol betalen: