Italië

 

Tolwegen Italië

Bijna alle snelwegen in Italië zijn tolwegen.

Tariefklassen tol Italië

Klasse 1

Motoren en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m).

Klasse 2

Busjes, campers en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m).

Klasse 3

Combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met aanhangwagen of caravan).

Klasse 4

Combinatie met in totaal vier assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met dubbelassige caravan).

Tolkosten Italië berekenen

Op de officiële website www.autostrade.it kan je twee Italiaanse adressen (niet je Nederlandse thuisadres) invullen, zoals Venezia en Napoli. Je ziet vervolgens een adviesroute met een indicatie van de kosten.

Tol Italië betalen

  • Je kunt contant betalen bij alle bemande tolhokjes.
  • De bekende creditcards worden geaccepteerd. In Italië worden deze meestal aangeduid met Cartasi: kies de tolpoortjes met het opschrift Carte.
  • Bij veel tolstations in Italië kan je ook met een Nederlandse bankpas betalen (zonder het ingeven van de pincode). Dit is herkenbaar aan borden met het Maestro-logo. Deze mogelijkheid kan wel sterk verschillen per tolmaatschappij. Wij raden dan ook aan contant geld of een creditcard bij de hand te hebben.

VIA-card Italië

De VIA-card is een kaart waarmee voor de Italiaanse tolwegen kan worden betaald. Het gebruik hiervan kan bij speciale betaalpoortjes, waar het vaak sneller gaat dan bij de andere tolpoortjes.

Bij betaling bij een tolstation wordt het te betalen bedrag van de kaart afgetrokken. Bij overschrijding van het bedrag op de kaart, kan het restant met contant geld worden betaald, of met een eventuele tweede VIA-card.

De kaart geldt als contant geld en wordt bij verlies niet vergoed.

VIA-cards kan je kopen bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels voor € 25,- en € 50,-. De VIA-card is niet geldig op Sicilië.

Handig in Italië

Ook in deze Europese landen moet u tol betalen: