Wat zijn de bekendste tolwegen van Europa

Gaan jij en je gezin binnenkort met de auto op vakantie, dan zijn er een aantal zaken om vooraf rekening mee te houden. Anders dan dat je bij een vliegvakantie rekening moet houden met de handbagage koffer afmetingen, hoef je dit met de auto natuurlijk niet. Zo is het verstandig om je auto voor vertrek naar de garage te brengen, zodat ze deze helemaal na kunnen kijken voor je. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks met pech onderweg langs de Franse snelweg staat. Daarnaast is het vooruit plannen van je route ook niet geheel onbelangrijk, zodat je ongeveer weet hoe lang het rijden is. In het verlengde daarvan krijg je natuurlijk ook te maken met verschillende tolwegen, afhankelijk van waar je naartoe gaat met de auto. Hoe dit precies werkt en wat de bekende tolwegen van Europa zijn, vertellen we je nu.

Wat zijn tolwegen precies?

Voor we verdergaan met de bekendste tolwegen van Europa, is het goed eerst even wat dieper in het fenomeen ‘tolwegen’ te duiken. We kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat je hier nog wat vragen over hebt, aangezien we ze in Nederland niet hebben. Een tolweg is een ‘speciaal’ type weg waarvoor je moet betalen om erop te mogen rijden. Deze wegen zijn meestal goed onderhouden en bieden vaak snellere en gemakkelijkere routes om van de ene plaats naar de andere te reizen. Om gebruik te maken van een tolweg, moet je bij tolpoorten of elektronische tolstations een bepaald bedrag betalen, afhankelijk van de afstand die je aflegt. Tolwegen vind je in verschillende landen binnen Europa en worden vaak gebruikt door reizigers die snel en gemakkelijk van de ene bestemming naar de andere willen komen. Het is dus een vorm van belasting, zoals wij deze in Nederland kennen als motorrijtuigenbelasting.

De voordelen van een tolweg

Nu je weet wat tolwegen zijn, is het goed eens te kijken naar de voordelen. We hebben het natuurlijk al even besproken, maar het grootste voordeel is dat je een stuk sneller bent. Je kunt namelijk ook omrijden, wat betekent dat je in sommige gevallen enkele tientallen kilometers meer moet rijden, maar daarmee wel de kosten voor het betalen van tol weet te vermijden. Vaak word je dan langs allerlei dorpjes en stadjes gestuurd en kan het je al snel een half uur of soms langer schelen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit in veel gevallen niet erg aan te raden is. Vooral niet tijdens je reis naar je vakantiebestemming.

De Autoroute du Soleil – Frankrijk

Een van de meest iconische en ook bekendste tolwegen in Europa is de Autoroute du Soleil in Frankrijk. Deze weg verbindt Parijs met de Franse Riviera en is bijzonder populair onder vakantiegangers die op weg zijn naar de prachtige zuidelijke kustlijn van het land. Langs de route kun je genieten van pittoreske Franse dorpjes, glooiende heuvels en charmante wijngaarden. Nu is dit ook direct de plek waar je de meeste kans hebt om de nodige uren in de file te staan, helemaal op de bekende ‘zwarte zaterdag’.

De Autostrada del Sole – Italië

Ga je met de auto naar Italië? Dan is de Autostrada del Sole een absolute must. Deze tolweg loopt van Milaan naar Napels en doorkruist het hart van het prachtige Italië. Onderweg kom je langs historische steden zoals Florence en Rome, waar je kunt genieten van de rijke cultuur, het heerlijke eten en de adembenemende architectuur. Nu kun je er natuurlijk ook voor kiezen om even te stoppen, iets wat overigens wel aan te raden is wanneer je er al de nodige kilometers op hebt zitten.

Auto of het vliegtuig

Dat een autovakantie een pittige aangelegenheid is, dat hoeven we je niet uit te leggen. Je zit namelijk al snel tussen de 12 en 16 uur in de auto, wat inhoudt dat je flink vermoeid zult zijn. Een vakantie per vliegtuig is dan een goed alternatief, maar is dit ook wat jij wil? Stel dat je met de kinderen naar het prachtige Gardameer wilt, dan heb je natuurlijk maar beperkte ruimte. Zo moet je je houden aan de Tui handbagage regels en kun je vaak per persoon maar één grote koffer meenemen. Kies je ervoor om met de auto te gaan, dan kun je zelfs nog een dakkoffer meenemen, zodat het je aan niets ontbreekt.

AUTO HUREN?