Tanken in Frankrijk: Hoe zit het ook alweer?

Is de auto (bijna) ingepakt? Paspoorten gevonden? Tank volgegooid? Of niet helemaal, want de brandstofprijzen in België en Frankrijk liggen nog steeds lager dan in Nederland. Dus hoe zat het ook alweer met tanken in Frankrijk? Wij vertellen het je!

Welke brandstoffen kan je tanken in Frankrijk?

 • Euro 95 ( Sans Plomb 95 / SP95 / Eurosuper ) is nauwelijks meer verkrijgbaar op de snelweg en is vervangen door E10. Buiten de snelwegen is Euro 95 beter verkrijgbaar.
 • E10 ( Sans Plomb 95-E10 / SP95-E10 ) is wel goed verkrijgbaar. E10 is loodvrije benzine met octaangetal 95 die 10% bio-ethanol bevat (de gewone Euro 95 bevat normaal 5% bio-ethanol). Let op: Controleer voor je op reis gaat of je voertuig geschikt is om op E10 te rijden. Voor auto’s en motoren die niet op E10 kunnen rijden, is het aan te raden de superbenzine Super Sans Plomb 98 te tanken als Euro 95 niet meer aan de pomp verkrijgbaar is. Deze benzine met octaan 98 is duurder, maar kan zonder problemen worden gebruikt in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.
 • Superplus 98 loodvrij ( Super Sans Plomb 98 / SP98 ) is goed verkrijgbaar.
 • E85 ( E85 / Superéthanol-E85 ) is een biobrandstofmengsel van 15% benzine en 85% bio-ethanol dat uitsluitend bedoeld is voor speciale flexifuelauto’s. Let op: E85 is niet geschikt voor gewone benzineauto’s. Als u per ongeluk E85 tankt, rijd dan niet verder en laat de brandstof verwijderen om schade te voorkomen. E85 is in Frankrijk verkrijgbaar bij ongeveer 1000 tankstations. Zie bio-ethanolcarburant.com voor meer informatie.
 • Diesel ( Diesel / Gazole / Gasoil ) is goed verkrijgbaar.
 • LPG ( GPL / LPG / Autogas ) is momenteel verkrijgbaar bij ongeveer 1760 tankstations in Frankrijk. Voor een overzicht van LPG-tankstations in Frankrijk, ga naar mylpg.eu of stations.gpl.online.fr. Let op: voertuigen met een LPG-systeem zonder veiligheidsklep mogen niet in ondergrondse parkeergarages parkeren.
 • Aardgas ( CNV / Gaz Naturel ) is alleen verkrijgbaar bij ongeveer 60 aardgastankstations in Frankrijk. Ga voor een actueel overzicht van alle locaties naar cngeurope.com of gebruik de PitPoint app voor IOS of Android om aardgastankstations te vinden. Zie ook gnvert-gdfsuez.com.
 • Frankrijk telt momenteel meer dan 25.000 bornes recharge, of oplaadpunten (bron: eafo.eu) waarvan de meeste zich in Parijs en andere grote steden bevinden. (Ter vergelijking: Nederland heeft volgens eafo.eu ongeveer 37.000 oplaadpunten). Het netwerk van openbare oplaadpunten wordt voortdurend uitgebreid. In 2017 zijn langs de snelwegen ( les autoroutes ) 200 snelladers geplaatst (oplaadtijd 20 tot 30 min.), Je kunt dus elke 80 kilometer je elektrische auto opladen. Toch vergt het reizen met een elektrische auto door Frankrijk nog steeds planning en voorbereiding waarbij je niet alleen moet kijken naar beschikbare oplaadpunten, maar ook naar mogelijk afwijkende soorten stekkers en oplaadpassen in Frankrijk. Kijk bijvoorbeeld voor laadpassen op kiwhipass.fr/kiwhi-pass-for-our-foreign-users. Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten op chargemap.com, chargepoints.com, plugsurfing.com en openchargemap.org, of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android).

Openingstijden tankstations Frankrijk

 • De meeste tankstations zijn dag en nacht open langs de autoroutes.
 • Ook langs de routes nationales zijn er tankstations met een 24-uursservice, maar de meeste zijn open van 7-19, 20 of 22 uur.
 • Langs de kleinere wegen en binnen de bebouwde kom van kleine steden zijn de benzinestations soms tussen 12 en 14 uur gesloten.
 • De openingstijden van benzinestations die bij een groot winkelcentrum of een hypermarkt horen, zijn afgestemd op die van de winkels ter plaatse.
 • Houd er rekening mee dat veel benzinestations op zondag gesloten zijn, behalve langs de autoroutes.

Hoe kan je betalen bij Franse tankstations?

 • Bij bijna alle tankstations kan tijdens de normale openingsuren contant worden betaald.
 • De meeste bankkaarten (met Maestrologo) of creditcards (Visa en Mastercard) worden ook aan de kassa geaccepteerd.
 • Bij de aardgasstations van GNVERT kan met een creditcard worden betaald.
 • Let op: Soms moet je bij bemande tankstations, bijvoorbeeld ’s avonds na een bepaald tijdstip, eerst een voorschot ( vooruitbetaling ) aan de kassa betalen voor de gewenste hoeveelheid brandstof voordat je gaat tanken.
 • Bij permanent onbemande tankstations met tankautomaten ( station service automatique, distributeur automatique de carburant ) kan over het algemeen betaald worden met een bankkaart (met Maestrologo) of een creditcard (Visa en Mastercard) en een pincode.
 • Let op: Bij betaling met een bankpas wordt vaak eerst een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gezet als aanbetaling (pre-autorisatie) om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor wordt getankt afgeschreven en het restant weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot twee weken duren voordat het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.

Wat kost een liter brandstof in Frankrijk?

De actuele brandstofprijzen in Frankrijk vind je hier. En hier vind je nog veel meer informatie over Frankrijk.

Goedkoop tanken in Frankrijk

 • In Frankrijk zijn bij onbemande tankstations met tankautomaten de brandstofprijzen meestal het laagst.
 • Je kunt goedkoop tanken bij tankstations bij grote supermarkten (zoals Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq en Super U). Let op borden met centre commercial om deze supermarkten te vinden. Buiten de openingstijden van de supermarkten zijn deze tankstations meestal onbemand.
 • Brandstof is bij tankstations langs auto(snel)wegen en tolwegen veel duurder dan bij tankstations langs ‘gewone’ wegen.
 • Kijk voor tankstations met de laagste prijzen op carbeo.com of prix-carburants.economie.gouv.fr.

Heb je hier al aan gedacht?

HUUR JE AUTO >

Wist je dat je beter een klein beetje meer kan betalen voor je huurauto, zodat je geen eigen risico hebt bij schade en alle kosten in de huurprijs zitten inbegrepen?

Bekijk hier het aanbod

KIES JE HOTEL >

Een hotelkamer boeken is natuurlijk niet echt moeilijk. Maak het jezelf nóg makkelijker door te boeken op een site met de grootste keuze en de laagste prijsgarantie.

Regel hier je hotelkamer

AUTO HUREN?