Benzine en diesel goedkoper dan in Duitsland. Hoe kan dat?

Sinds 1 april 2022 komen Duitsers die in het grensgebied met Nederland wonen opeens in Nederland benzine en diesel tanken in plaats van andersom. Hoe kan dat? Wij leggen het uit!

Accijnsverlaging benzine en diesel tot eind 2022

Het kabinet heeft besloten om de accijns op brandstof van 1 april tot eind 2022 te verlagen, om de benzineprijzen en dieselprijzen nog enigszins binnen de perken te houden. In de eerste maanden van 2022 waren de benzineprijzen en dieselprijzen namelijk tot een recordhoogte gestegen van 2,50 per liter benzine en 2,38 voor een liter diesel.

Wat betekent de accijnsverlaging voor de benzineprijzen en dieselprijzen in Nederland?

De accijnsverlaging betekent dat benzine en diesel per liter met respectievelijk 20,9 cent en 13,4 cent goedkoper zijn geworden. Bij LPG/LNG daalt de prijs met 4,9 cent per liter. Als je een gemiddelde benzinetank volgooit scheelt dit dus zomaar 12 euro en bij een gemiddelde dieseltank scheelt dit je ongeveer 8 euro. Dat is een flinke slok op een borrel.

Drukte bij de pomp door accijnsverlaging benzine en diesel

Op 1 april 2022 was het met name in het noorden en oosten van het land een stuk drukker dan normaal bij de tankstations. Ook waren er veel auto’s met Duitse kentekenplaten te zien bij de tankstations in de buurt van de grens.

Rustig bij Duitse tankstations in het grensgebied

Bij de Duitse tankstations in het grensgebied was het juist rustig, na een extra drukke periode in februari en maart. Er waren nauwelijks auto’s met Nederlandse kentekens te bekennen.

Tips om goedkoper te rijden

Leuk voor de autorijder, die accijnsverlaging, maar… je betaalt nog steeds meer dan 2 euro per liter benzine aan de pomp, zelfs bij de de budget tankstations. En de prijs van diesel schurkt tegen de prijs van een liter benzine aan, mede door de wat mindere accijnsverlaging bij diesel. Lees daarom ook onze tips om zuiniger te rijden. Autorijden wordt er niet leuker op, wel wat minder duur…

 

AUTO HUREN?