Ga je deze zomer met de caravan op vakantie en plan je een reis door de bergen? Lees dan onze 6 tips.

 

Omhoog rijden in de bergen met een caravan

  1. Maak bergopwaarts veel toeren: Raadpleeg het instructieboekje van je auto voor informatie over het ‘maximaal koppel’ (trekkracht). Hierin vind je ook waardevolle tips over rijden met een aanhanger in de bergen. Lees dit vooraf goed door!
  2. Help de koppeling van je auto: Op een steile helling kun je vanuit stilstand met spinnende voorwielen wegrijden om de koppeling te ontlasten. Een beetje bandenrubber op het wegdek is minder kostbaar dan een verbrande koppelingsplaat. Als er ruimte is, kun je de combinatie het beste in een scharende beweging achteruit laten rollen om makkelijker weg te rijden.
  3. Houd de motor koel: Als de motortemperatuur te hoog oploopt, zet dan de verwarming en ventilator op maximaal. Dit helpt de temperatuur van het koelwater te verlagen. Zet wel de ramen open om zelf niet oververhit te raken!

Afdalen in de bergen met een caravan

  1. Bescherm de caravanremmen: Tijdens het afdalen kunnen de remtrommels van de caravan flink heet worden, wat schade kan veroorzaken. Rijd rustig, neem regelmatig pauzes en ‘strek’ de combinatie af en toe. Dit doe je door eerst stevig af te remmen en daarna even in een lage versnelling te accelereren.
  2. Geef voorrang aan stijgend verkeer: In de bergen heeft verkeer bergopwaarts voorrang. Nader je al dalend een smalle haarspeldbocht naar rechts, laat dan de bijrijder uitkijken voor (vracht)verkeer omhoog. Wacht indien nodig voor de bocht tot de weg vrij is. Kies voor de haarspeldbocht alvast een lagere versnelling zodat je je in de bocht kunt concentreren op het sturen.
  3. Gebruik een goede (papieren) routekaart: Hierop staan hellingen aangegeven die voor caravanners problemen kunnen opleveren.
AUTO HUREN?