Deze tips zorgen voor een onbezorgde autovakantie

De zomervakantie breekt bijna aan en dat betekent dat we weer massaal afreizen naar onze vakantiebestemming. Gezien alle perikelen op Schiphol en uitvallende vluchten kiezen veel vakantiegangers dit jaar voor de auto. En wil je een onbezorgde autovakantie? Lees dan onze 6 tips!

Tip 1: Check je bandenspanning

De juiste bandenspanning is niet alleen belangrijk voor je veiligheid, maar ook voor je portemonee. Als je bandenspanning te laag is, slijten je banden sneller én verbruik je meer brandstof. Tijdens de vakantie is je auto zwaarder beladen dan normaal en is het nóg belangrijker dat je banden de juiste spanning hebben. Bij bijna elk tankstation kun je de spanning van je banden zelf controleren en eventueel aanpassen.

Tip 2: Check je oliepeil

Met te weinig of teveel motorolie rondrijden is schadelijk voor je motor. Motorolie smeert de motor en zorgt daarnaast voor afdichting,
bescherming, koeling én reiniging.

Check je oliepeil daarom regelmatig. Ga je veel kilometers rijden tijdens de vakantie? Check dan je oliepeil voordat je weggaat en tijdens de rit nog een keer. Controleer welke motorolie jouw motor nodig heeft en neem voor de zekerheid een tankje mee. 

Tip 3: Check de koelvloeistof

De kans is groot dat je naar een warm land afreist en dat het druk is onderweg, Lange files en hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je motor oververhit raakt, als er niet genoeg koelvloeistof in je auto zit. Zorg er dus voor dat deze altijd op het juiste peil is. Ook het rijden met oude of verkeerde koelvloeistof kan je motor beschadigen. Er zijn namelijk verschillende soorten (technologieën) én kleuren koelvloeistof. Van blauw, geel en groen tot rood/roze. Let op! Je mag verschillende kleuren niet met elkaar mengen.

Tip 4: Vul je ruitenwisservloeistof bij

Een voorruit die onder de plakkerige aanslag of muggen en vliegen zit zorgt voor slecht zicht. Je wilt dus niet zonder ruitensproeiervloeistof zitten. Gelukkig is het heel simpel om dit zelf bij te vullen. Gebruik blauwe vloeistof bij lage temperaturen, en rood/roze bij hoge temperaturen. Kleuren mengen kan geen kwaad, alleen kan de werking iets verminderen. Het kan geen kwaad om een kannetje ruitenwissenvloeistof bij je te hebben.

Tip 5: Milieusticker nodig?

Veel Europese steden hebben sinds enkele jaren milieuzones ingesteld. Om de stad in te mogen heb je een vignet of milieusticker nodig. Op overtreding staan soms stevige boetes. Check daarom voor vertrek of je steden aandoet met milieuzones en koop indien nodig alvast een milieusticker.

Tip 6: Doe een vakantiecheck bij je garage

Heb je nou geen tijd of zin of kennis om tips 1 t/m 4 zelf uit te voeren? Maak dan even een afspraak bij je lokale garage. Zij doen graag een vakantiecheck of zomercheck, zodat jij met een gerust hart op weg kan. Fijne vakantie!

AUTO HUREN?