Na een onverwachte aankondiging dat olieproducerende landen de productie met een miljoen vaten gaan beperken, is de olieprijs gestegen. Op de Aziatische markten steeg de prijs van olie vannacht met 8 procent. Analisten voorspellen dat deze stijgende olieprijs zal resulteren in hogere prijzen aan de pomp. Vanaf morgen zullen de prijzen per liter al een paar cent duurder zijn.

Ook centrale banken worden getroffen door duurdere olie, omdat renteverhogingen de inflatie moeten beteugelen en dit lastiger is bij hoge olieprijzen. Er wordt gesproken over meer renteverhogingen, maar dit kan banken in de problemen brengen. Vorige maand was stijgende rente een belangrijke oorzaak van de val van de Silicon Valley Bank in de VS.

President Biden drong er vorig jaar op aan om juist meer olie te produceren om de prijs te verlagen en de inflatie te beteugelen, maar nu doen OPEC+-landen het tegenovergestelde door de productie te beperken. Dit zorgt voor spanningen tussen de VS en de OPEC+-landen, met name Saudi-Arabië. De energiedeskundige benadrukt dat de macht van de OPEC is toegenomen omdat er wereldwijd minder in olie wordt geïnvesteerd en er weinig alternatieven zijn. Dit leidt tot een behoorlijk prijsniveau.

AUTO HUREN?