In Frankrijk verdwijnen steeds meer tolpoortjes van de snelwegen, maar dit betekent niet dat weggebruikers geen tol meer hoeven te betalen. In plaats daarvan wordt tol nu vaak elektronisch geheven. Dit is al het geval op de A79 tussen Montmarault en Digoin en op de A4 bij de afrit Boulay.

Tol bij Parijs

Vanaf juni 2024 zijn er ook geen tolpoortjes meer rond Parijs op de A14, en vanaf december 2024 ook niet meer op de A13.

Péage Flux Libre

Tolwegen zijn te herkennen aan de borden met de tekst ‘Péage Flux Libre’ en metalen bogen met detectoren en camera’s die kentekens registreren.

Tol achteraf betalen

Weggebruikers moeten de tol binnen 72 uur betalen bij een betaalautomaat langs de weg om boetes te vermijden, die kunnen oplopen tot 375 euro.

Tolbadge Frankrijk

Een andere optie is de tolbadge, een apparaatje dat automatisch de tol betaalt. Deze badge moet op de voorruit bevestigd worden en kan ook gebruikt worden bij traditionele tolpoortjes.

Online tol betalen Frankrijk

Daarnaast kan tol online betaald worden; voor de A79 kan dit van 7 dagen voor tot 72 uur na de rit via de Aliae-website. Voor de A4 moet een account aangemaakt worden bij Sanef voor betaling.

Tol betalen Nirio winkels

Tot slot is betalen binnen 72 uur mogelijk bij een Nirio-winkel in Frankrijk.

AUTO HUREN?