Waar moet ik tol betalen in Oostenrijk?

Op de Oostenrijkse A en S wegen is een tolvignet vereist voor motorvoertuigen tot en met 3.500 kg (zoals aangegeven op het kentekenbewijs).

Sondermautstrecken

Op bepaalde trajecten moet apart tol betaald worden, waar geen vignetplicht geldt. Deze trajecten bevinden zich op de A9, A10, A11, A13 en S16. Toegang tot deze trajecten is lastig zonder een traject te gebruiken waar wel een vignet vereist is. Het is raadzaam altijd een tolvignet aan te schaffen.

Tol betalen op Sondermautstrecken

Voor trajecten zoals Sondermautstrecken betaal je bij bemande tolpoortjes het best met een creditcard. Betalen kan ook bij pinautomaten, die zowel contant geld (munten en biljetten tot € 20) als de gangbare creditcards accepteren. Op de A13 (Brenner), A10 (Tauern) en A9 (Pyhrn) zijn ook automaten waar uitsluitend met creditcard betaald kan worden. De rijstroken naar deze automaten zijn gemarkeerd met opvallend oranje.

Betalen zonder stoppen

Bij sommige trajecten is betalen zonder stoppen mogelijk met een Digitale Streckenmautkarte. Deze kaart moet vooraf worden gekocht en geregistreerd met het kenteken. Wanneer de auto de tolpoort passeert, herkent het systeem de kaart met het bijbehorende kenteken en kan de bestuurder doorrijden. Dit is mogelijk bij speciale Digitale Streckenmauttolpoorten en alle andere doorgangen. Deze kaart is beschikbaar voor de Karawankentunnel (alleen naar het zuiden), de Brennerautobahn, Tauernautobahn, Pyhrnautobahn en de Arlbergtunnel. Er zijn enkele kaarten en jaarkaarten beschikbaar, te koop bij tankstations langs de tolwegen en via asfinag.at.

GO-Box voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kg

Voertuigen (inclusief campers) met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg moeten op tolwegen uitgerust zijn met een GO-Box. Met de GO-Box wordt automatisch per gereden kilometer betaald op tolwegen. Het standaardvignet geldt niet voor deze gewichtsklasse. Deze regel geldt alleen voor het trekkende voertuig, niet voor een eventuele caravan of aanhangwagen. De GO-Box zorgt voor automatische betaling bij tolstations.

Waar koop ik een GO-Box?

De GO-Box is verkrijgbaar en op te laden bij bepaalde tankstations langs de tolwegen in Oostenrijk en bij tankstations in buurlanden dicht bij de Oostenrijkse grens. Het pictogram (het woord GO op een blauw vlak) geeft op borden aan bij welke tankstations de GO-Box verkrijgbaar is.

Toltarieven Oostenrijk

Voor uitgebreide informatie en tolcalculator, bezoek go-maut.at/nl. Telefonisch contact is mogelijk via het servicenummer van ASFINAG: +43 1 955 12 66. Voor actuele tarieven, raadpleeg asfinag.at/toll/vignette en oeamtc.at/thema/maut-vignette.

AUTO HUREN?