Het leasen van een auto is anno 2023 steeds populairder. In het zakenleven is het leasen natuurlijk al enige tijd onderdeel van veel (buiten) functies, maar ook het leasen van een auto onder particulieren is steeds meer in trek. Vooral met de intrede van de elektrische auto’s en daarmee ook stijgende prijzen voor een nieuwe auto, is een private lease een aantrekkelijk alternatief. Zo betaal je een vast bedrag per maand en hoef je niet ineens een enorm bedrag af te rekenen om de auto in je bezit te hebben. Afhankelijk van je voorkeur en ook budget, kun je vaak al voor enkele honderden euro’s per maand een prima nieuwe auto rijden. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het betalen van tol in het buitenland wanneer je een auto least? Om dit te kunnen begrijpen, maken we eerst een splitsing tussen private lease en zakelijke lease. Hoe dit zit, vertellen we je nu!
Private lease en het betalen van tol
Als je als particulier een prachtige nieuwe auto hebt gezien, dan heb je in principe drie keuzes. De eerste keuze is je spaargeld van je spaarrekening halen en je auto daarmee (deels) bekostigen. De tweede optie is om een lening af te sluiten, zodat je de auto alsnog volledig in eigen bezit hebt, maar hiervoor wel gedurende een bepaalde periode aflossing met daar bovenop rente moet betalen. De derde mogelijkheid, is door te kiezen voor een private lease van je auto. Bij deze vorm van financieren, want dat is het natuurlijk in de basis gewoon, betaal je een vast bedrag per maand. Het maandbedrag is inclusief onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting (mits je auto niet elektrisch is). Het enige waar je zelf nog voor moet zorgen, is voor de brandstof of het laden van de auto. Kosten voor het betalen van tol in het buitenland, zijn dus volledig voor eigen rekening.
Hoe zit het met de zakelijke lease van een auto?
Heb je een eigen bedrijf of ben je in loondienst? Dan kan het zijn dat jijzelf of je werkgever ervoor kiest je een auto in bruikleen te geven. Vooral bij bepaalde beroepen, zoals accountmanagers, is het logisch dat het kunnen rijden van een auto ‘op de zaak’ bij de secundaire arbeidsvoorwaarden hoort. Kiest je werkgever voor de zakelijke leasevan een auto, dan zullen de kosten voor het leasen doorgaans voor rekening van de werkgever worden genomen. Het kan zijn dat je werkgever hier een kleine eigen bijdrage voor vraagt, maar doorgaans word je volledig vrijgesteld van de kosten. Het enige wat je dan betaalt, is de bijtelling. Dit is als het ware een stuk belasting dat je betaalt, omdat de fiscus je auto ziet als extra inkomen, wat dus ook bovenop je salaris wordt geteld. Over dit deel betaal je, afhankelijk van de cataloguswaarde, gedurende de looptijd een bepaald bedrag. Dit bedrag staat los van de leasekosten trouwens.
Privé rijden met je zakelijke auto
De kans dat je werkgever tijdens het gebruik van de auto onder werktijd de kosten voor tol in het buitenland betaalt, is natuurlijk vrij aannemelijk. Vooral omdat je meestal in opdracht van je werkgever naar een bepaalde plek toe moet rijden. Omdat je bijtelling betaalt, mag je je auto ook privé gebruiken. Uiteraard zijn de kosten, mits anders afgesproken, dan wel voor eigen rekening. Hierbij moet je dus denken aan brandstof, kosten voor het laden en eventuele betaling van tol in het buitenland.