Frankrijk stelt accijnsverhoging brandstofprijzen uit

Update 06-12: De Franse regering schuift de voorgenomen verhoging van de diesel- en benzineprijzen op de lange baan, in elk geval tot ná 2019. Eerder werd onder druk van de ‘gele hesjes’ al besloten de maatregel zes maanden op te schorten.

De accijnsverhoging op brandstof in Frankrijk is in elk geval met zes maanden uitgesteld. Ook de prijs van gas en elektriciteit wordt tijdens de wintermaanden niet verhoogd. Dit heeft de Franse premier Édouard Philippe dinsdag 4 december 2018 aangekondigd. Dit wordt gezien als een poging om een einde te maken aan de hevige protesten van de zogenaamde “gele hesjes”.

In het eerste weekend van december liepen demonstraties in het heel Frankrijk opnieuw volledig uit de hand. In Parijs kwam het meerdere keren tot felle botsingen met de politie. Het is de meest gewelddadige protestgolf in decennia in Frankrijk. Het verzoek van politiebonden om de noodtoestand uit te roepen werd zondag afgewezen. De oppositie van links tot rechts grijpt de rellen aan om felle kritiek te uiten op de regering.

De gele hesjes keerden zich in eerste instantie met blokkades tegen de effecten van de energietransitie die president Macron voor ogen heeft, maar groeide uit tot een breder protest tegen koopkrachtdaling. De protestbeweging die door ruim driekwart van de bevolking wordt gesteund, heeft de groeiende kloof blootgelegd tussen de stedelijke elite en de burgers op het platteland en in de periferie die de prijs betalen voor de effecten van globalisering. De werkloosheid is in veel gebieden torenhoog en veel Fransen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen.