8 tips voor het rijden in een tunnel

Soms lijkt het wel dat tunnels een aantrekkende werking hebben op pechgevallen. Bijna elke dag hoor je een of meerdere filemeldingen bij en in tunnels omdat een auto pech heeft gekregen. Ook gebeuren er relatief vaak kop-staart botsingen in een tunnel of ervoor. In dit artikel vertellen we hoe dit komt en hoe je kunt voorkomen dat het mis gaat in een tunnel.

Mocht je angstig zijn voor tunnels (ook wel tunnelangst genoemd) dan helpt het om diep in- en uit te ademenen en rustig te blijven. En mocht je écht niet een tunnel willen nemen dan kan je altijd nog een stukje omrijden.

Tip 1: Wat te doen bij pech?

Heb je pech of schade en is het rijdbaar? Stop dan niet in de tunnel, maar rijd door tot het einde van van de tunnel. Kan je echt niet meer doorrijden?  Zet je auto stil in een pechhaven in de tunnel. Als dat niet kan zet dan je auto zo dicht mogelijk aan de rechterkant van de weg. Zet de motor uit en laat de sleutel in het contact zitten. Trek een veiligheidsvest aan, pas op voor het overige verkeer als je uitstapt en plaats als het kan een gevarendriehoek. Bel nu het noodnummer. Bij brand moet je zo snel mogelijk de tunnel verlaten via een van de nooduitgangen.

Tip 2: Staan je lampen aan?

Zet je dimlicht aan. De meeste moderne auto’s hebben automatische koplampen die in de tunnel overschakelen van dagrijlicht naar dimlicht. Maar dit kan ook uitstaan. Controleer dit dan ook regelmatig. Het gaat niet alleen om zelf beter te zien, maar vooral om goed gezien te worden door mede-weggebruikers.

Tip 3. Zet je zonnebril af

Zet je zonnebril af voordat je de tunnel inrijdt. Als je een bril draagt moet je op een weg met veel tunnels of een lange tunnel je normale bril gebruiken. Rijden in een donkere tunnel is gevaarlijk, net als ‘s nachts rijden met een zonnebril op. Je ogen moeten zich meer inspannen, je wordt vermoeider en reageert minder snel.

Tip 4: Rem niet af

Veel automobilisten gaan automatisch langzamer rijden als ze een tunnel naderen, ook als de maximumsnelheid niet verandert. Dit is een normale reactie, omdat de weg smaller lijkt te worden en het licht verandert. Maar als je afremt, wordt de afstand tussen auto’s achter je kleiner en kan er zelfs een file ontstaan.

Tip 5: Zet de recirculatiestand aan

De lucht in tunnels is meestal niet al te fris. Kijk maar eens naar de muren in een tunnel. Als je de airco niet op recirculatie zet voordat we de tunnel in gaan, komt er ongezonde lucht in de auto. Zet dan ook de recirculatiestand aan (en weer uit als je de tunnel hebt verlaten. Als je te lang rijdt zonder frisse lucht dan raken je ogen vermoeid en reageer je trager.

Tip 6: Zet je verkeersinformatie aan

Als je in een lange tunnel rijdt is de kans groter dat er iets gebeurt in de tunnel. Bij brand kan verkeersinformatie zelfs je leven redden. Schakel daarom in de tunnel over op de radio en/of zet de verkeersinformatie aan. Google Maps en andere actuele navigatiesystemen geven vaak verkeersinformatie die waarschuwt bij gevaar of afsluitingen.

Tip 7: Ga niet keren of achteruitrijden

In de meeste tunnels geldt eenrichtingsverkeer. Het tegemoetkomende verkeer wordt gescheiden door een dubbele doorgetrokken streep. Dat is niet voor niets want keren en achteruitrijden is ten strengste verboden in een tunnel. Dus ook als oude navigatiesystemen het GPS signaal verliezen en aangeven dat je moet omkeren: DOE HET NIET!

Tip 8: Niet bumperkleven

Uiteraard is bumperkleven altijd gevaarlijk en verboden, maar het is verstandig om in de tunnel nog iets meer afstand te bewaren. Je uitwijkmogelijkheden in een tunnel zijn bijna nihil dus zorg voor genoeg afstand tot je voorligger.

Heb je hier al aan gedacht?

HUUR JE AUTO >

Wist je dat je beter een klein beetje meer kan betalen voor je huurauto, zodat je geen eigen risico hebt bij schade en alle kosten in de huurprijs zitten inbegrepen?

Bekijk hier het aanbod

KIES JE HOTEL >

Een hotelkamer boeken is natuurlijk niet echt moeilijk. Maak het jezelf nóg makkelijker door te boeken op een site met de grootste keuze en de laagste prijsgarantie.

Regel hier je hotelkamer

AUTO HUREN?